Home -> Medailles -> Onderscheidingen voor verdienste -> Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren

Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren

Ingesteld in het begin van de jaren 1960. Het kruis wordt door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren (K.V.N.R.O.) uitgereikt voor verdiensten jegens de Tweedaagse Militaire Prestatietocht en/of jegens de vereniging.

Het is een zilverkleurig achtarmig leliekruis (39 millimeter in breedte). De diagonale armen zijn korter dan de horizontale- en verticale armen. Alle armen van het kruis zijn aan de voorzijde blauw geëmailleerd. In het midden van het kruis is een medaillon geplaatst waarop de Nederlandse Leeuw met zwaard en pijlenbundel is afgebeeld. De keerzijde van het kruis is vlak.
Het kruis is aan het lint bevestigd door middel van een zilverkleurige kroon. De lengte van het kruis mét kroon is 54 millimeter. Op het lint van het kruis is een ronde zilverkleurige lauwertak geplaatst.

Oorspronkelijk was het kruis gelijk aan dat van de TMPT. Vanaf 1970 is de toevoeging van de ronde lauwertak gemaakt en sinds 1983 is het kruis blauw geëmailleerd.

Naar het batonoverzicht

Het lint van het kruis verdeeld in 7 banen van rood en blauw. De buitenste banen zijn rood. Op het midden van de baton wordt een verkleinde uitvoering gedragen van de ronde lauwertak.


Literatuur

Informatie aangeleverd door de heer Herman Vaalburg