Home -> Medailles -> Vaardigheidsonderscheidingen -> Vaardigheidsmedaille van het N.O.C./N.S.F.

Militaire Vijfkampkruis van het Nederlands Olympisch Comité

Ingesteld in 1931 als beloning voor officieren en onderofficieren wegens het voldoen aan de eisen gesteld voor de militaire vijfkamp.

Het betreft een vierarmig zilveren kruis, ter breedte 34 millimeter, met in het midden en zilveren medaillon. Op dit medaillon is een naar rechts gerichte kop afgebeeld van een Grieks olympisch sporter met een lauwertak langs zijn slapen. Daar omheen het randschrift "MILITAIRE VIJFKAMP N.O.C. *". De armen van het kruis zijn blauw geëmailleerd.
De keerzijde is vlak.

Bij een tweede, derde, vierde, etc. deelname ontving men een zilverkleurig Arabisch cijfer welke op het lint gedragen diende te worden.

Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

Het lint, 37 millimeter breed, is Nassausch blauw met een vijf millimeter brede zilverkleurige baan door het midden.

Miniaturen van de medaille zijn bekend met een middellijn van 18,5 millimeter. Deze zijn, net als de medaille, vervaadigd bij de Koninklijke Begeer te Voorschoten.


Nationale Vijfkampkruis van de Nederlandse Sport Federatie

De Militaire Vijfkamp werd in 1959 afgeschaft en vervangen door de Nationale Vijfkamp van de Nederlandse Sport Federatie. De eisen zouden aangepast worden en worden thans nog steeds zo gehanteerd.

Nationale Vijfkampkruis der NSF

Het betreft een vierarmig zilveren kruis, ter breedte 34 millimeter, met in het midden en zilveren medaillon. Op dit medaillon is de leeuw uit het Rijkswapen afgebeeld. Daar omheen het randschrift "NATIONALE VIJFKAMP N.S.F. .". De armen van het kruis zijn blauw geëmailleerd.
De keerzijde is vlak.

Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

Het lint, 37 millimeter breed, is Nassausch blauw met een vijf millimeter brede zilverkleurige baan door het midden.

De toekenningen van het kruis bleven in principe gelijk, doch werden aangepast aan het systeem dat ook bij de Vaardigheidsmedaille zou worden toegepast: bij twee tot negen deelnames een zilverkleurig cijfer op het lint en bij tien deelnames een bronzen lauwertak; bij 11, 12, 13, of 14 werden dat een bronzen lauwertak met respectievelijk de Romeinse cijfers I, II, III of IV; bij 15 deelnames een zilveren lauwertak; bij 16, 17, 18 of 19 deelnames een zilveren lauwertak met respectievelijk de Romeinse cijfers I, II, III of IV; bij 20 deelnames een gouden lauwertak; bij 21, 22, 23 of 24 deelnames een gouden lauwertak met respectievelijk de Romeinse cijfers I, II, III of IV; en bij 25 deelnames of hoger een gouden lauwerkrans waarbinnen het aantal deelnames in Arabische cijfers.

Miniaturen zijn bekend met een middellijn van 20 en 16 millimeter.


Literatuur

Bax, dr. W.F. (1973, integrale herdruk). Ridderorden, eereteekenen, draagteekens en penningen, betreffende de Weermacht van Nederland en Koloniën (1813-heden). Maastricht: A.G. van der Dussen B.V.
Bax, dr. W.F., Biemans, R. & Boutier, H. (2021). De geïllustreerde Bax. Ridderorden, eretekens, draagtekens en penningen (1813-1945). A Algemene draagtekens en penningen. Wageningen: Zonder uitgever, p. 168-169.
Biemans, R.W.H. & Rijpkema, R.W. (2023). Reader Seminar Onderscheidingstekens voor Fysieke Prestaties. Bronbeek, 1 december 2023.Zeist: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen, p. 21-22.
Meijer, H.G., C.P. Mulder & B.W. Wagenaar (1984). Orders and Decorations of the Netherlands. Venray: eigen publicatie, p. 142.
Meijer, H.G. & B.W. Wagenaar (2000). Onderscheidingen, Eretekens en Sportprijzen voor Vaardigheid. Venray: eigen publicatie.