Home -> Medailles -> Politie / Trouwe dienst -> Medaille voor trouwe en langdurige dienst Nederlandse Douane

Medaille voor trouwe en langdurige dienst Nederlandse Douane

De Medaille voor trouwe en langdurige dienst Nederlandse Douane is ingesteld bij Koninklijk besluit van 7 juni 2022, no. 2022001205, en kan door de minister van Financiën worden toegekend aan de ambtenaar die gedurende een periode van 12 jaar werkzaam is bij de Nederlandse Douane. Bij 25, 40 of 50 jaar wordt een jaarteken toegekend, welke wordt gedragen op het lint van de eerder toegekende medaille.

De medaille is cirkelvormig met een middellijn van 35 millimeter, dikte van 3 millimeter en is vervaardigd van messing met een vergulde afwerking.
De voorzijde toont in hoog reliëf het douane-embleem bestaande uit de leeuw uit het Rijkswapen met daaronder de 'douaneketting'. Het geheel wordt als eerbewijs in hoog reliëf omgeven door een gekroonde lauwerkrans.
De keerzijde vertoont in reliëf het gestileerde Rijkswapen uit de Rijkshuisstijl.

Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

Het lint is 27 millimeter breed. De kern wordt gekenmerkt door 3 gele banen van elk 1 millimeter, omgeven door totaal 4 azuurblauwe banen van elk 1 millimeter, welke kleuren zijn afgeleid van het Europees embleem. Aan weerszijden van de kern een baan van elk 7 millimeter in het 'Rijkshuisstijl Mintgroen', de formele communicatiekleur van de Douane. De randen van het lint worden aan weerszijden gekenmerkt door een baan van elk 3 millimeter uitgevoerd in 'Rijksoverheid (lichter) Blauw'.

Het jaarteken bestaat uit een messing verguld Romeins cijfer XXV, XL of L. Dit wordt in verkleinde vorm tevens op de baton c.q. miniatuuronderscheiding gedragen.


Literatuur

"Besluit van 7 juni 2022, [nr. 2022001205] houdende instelling van de medaille voor trouwe en langdurige dienst Nederlandse Douane", Staatscourant 2022, nr. 17256