Home -> Medailles -> Politie -> Onderscheidingen van de Nederlandse Douane

Onderscheidingen van de Nederlandse Douane

Sinds 2005 heeft de Nederlandse Douane een nieuw uniform, waarbij tevens de gewoonte werd ingevoerd om batons en onderscheidingen hierop te gaan dragen. Hiervoor is door de douane een draagvolgorde vastgesteld:

  1. Ridderorden;
  2. Dapperheidsonderscheidingen;
  3. Reddingsmedailles, medailles Diplome d'Honneur;
  4. Eretekens of medailles voor deelname aan uitzendingen naar het buitenland;
  5. Onderscheidingstekens voor langdurige dienst bij de de Belastingdienst;
  6. Herinneringsmedailles van evenementen rond het Koninklijk Huis;
  7. Onderscheidingstekens voor betoonde lichamelijke vaardigheden;
  8. Onderscheidingen voor verdiensten (jubilea, etc.);
  9. Eretekens voor deelname aan internationale uitzending door EU of WEU.

Diplome d'Honneur

Diplome d'Honneur World Customs OrganizationHet Diplome d'Honneur is ingesteld in 1994 en wordt jaarlijks op 26 januari (Wereld Douanedag) uitgereikt door de World Customs Organization.

Het Diplome d'Honneur is geen Nederlandse onderscheiding. Het is dan ook opvallend dat zij in de draagvolgorde voor de Douane tussen Nederlandse onderscheidingen in wordt gedragen.

Naar het batonsoverzicht

De baton van het Diplome d'Honneur is verdeelt in twee gelijke vlakken blauw en wit. Op de baton wordt een miniatuur van de medaille gedragen.

Herinneringsmedaille Gemeenschappelijke Grenscontroleteams 2005-2007

Herinneringsmedaille GGCT 2005-2007De Gemeenschappelijke Grenscontroleteam (GGCT) was een samenwerking van de Douane Nederlandse Antillen, het Korps Politie Nederlandse Antillen, de Koninklijke Marechaussee en Douane Nederland. Het team is in 2005 opgericht voor de internationale luchthavens van de Nederlandse Antillen. Vanuit de Nederlandse overheid werd een bijdrage geleverd van 13 leden van de Koninklijke Marechaussee en 12 Douane-beambten. Het doel van de GGCT was gemeenschappelijk optreden en expertise-uitwisseling tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

De Herinneringsmedaille G.G.C.T. 2005-2007 bestaat uit een bronzen medaille waarop het wapen van de Nederlandse Antillen (een gekroond schild waarop binnen een rood geлmailleerde rand vijf blauw geлmailleerde sterren te zien zijn), rustend op een krans van laurierbladeren. Onderaan de laurierkrans een lint waarop het woord "DOUANE" en langs de bovenrand staat en relief "G.G.C.T.".
De keerzijde is vlak.

Naar het batonsoverzicht

De medaille hangt aan een rood-wit-blauw gestreept lint. Wordt alleen het lint gedragen, dan wordt hierop een miniatuur van de medaille gedragen.

Onderscheidingsteken voor langdurige dienst

Onderscheiding voor langdurige dienst DouaneIngesteld door het managementteam van de douane op 1 oktober 2010 en uitgereikt voor langdurige dienst bij de Douane. Zij wordt uitgereikt voor 12,5 (brons), 25 (zilver) of 40 (goud) jaar dienst.

Met de instelling van de Medaille voor trouwe en langdurige dienst Nederlandse Douane is deze onderscheiding komen te vervallen.

Het is een ronde medaille met het embleem van de Douane op een groen geлmailleerd rond vlak. Daaromheen een blauwe band met vijfpuntige sterren (symbool voor de Europese Unie). Het geheel omvat door een lauwerkrans en gekroond met een blauw geлmailleerde koningskroon.
De keerzijde van de medaille is vlak en vertoont de inscriptie: "WWW.DELTAHOUTEN.NL".

Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

Het lint is groen en heeft in de linkerhelft ййn (brons), twee (zilver) of drie (goud) gele banen. Wordt alleen de baton gedragen dan wordt op de rechterhelft tevens een miniatuurversie van de medaille in de juiste metaalsoort gedragen.

Douane Vaardigheidsinsigne

Het Douane Vaardigheidsinsigne bestaat in brons, zilver en goud. Meer informatie over deze onderscheiding wordt gewaardeerd.


Literatuur

Met dank aan de heren Jaap Schuuring en Maurice Dezentjй Hamming