Home -> Medailles -> Zeekadetkorps Nederland -> Onderscheidingen van het Zeekadetkorps Nederland

Onderscheidingen van het Zeekadetkorps Nederland

Het Zeekadetkorps Nederland heeft als doelstelling om de interesse bij de jeugd in maritieme beroepen (zowel varend als op de wal) aan te wakkeren en te ontwikkelen. Het Zeekadetkorps Nederland is momenteel verdeeld in 20 zelfstandige korpsen. Veel van deze korpsen zijn in het bezit van een eigen opleidingsschip. Hoewel de organisatie los staat van de Koninklijke Marine, worden zij wel door hun met materiaal en financiële middelen ondersteund.

De organisatie kent geen medailles, maar reikt wel onderscheidingen uit. Deze onderscheidingen hebben meestal de vorm van batons. De daarbij aangehouden draagwijze is die van de Koninklijke Marine (in rijen van maximaal drie). Voor het dragen van andere batons dan die van het Zeekadetkorps dient toestemming aan het (plaatstelijke) bestuur gevraagd te worden. Batons van officiële Nederlandse onderscheidingen hebben echter wel voorrang op die van het Zeekadetkorps.

De volgende onderscheidingen zijn mij bekend:

Zilveren Koggeschip

Deze onderscheiding is ingesteld op 24 februari 1984 en wordt uitgereikt voor bijzonder verleende diensten of prestaties aan het Zeekadetkorps Nederland. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een draagspeld. Deze draagspeld heeft de vorm van het embleem van het Zeekadetkorps Nederland: een koggenschip. Daarnaast mag een begiftgde op de uniform een baton dragen in de kleuren rood-wit-blauw.

Naar het batonsoverzicht

Jakobsstaf

Het Zeekadetkorps Nederland heeft op 9 oktober 2004 deze onderscheiding ingesteld. De onderscheiding kan worden toegekend voor grote persoonlijke diensten aan een van de bij het Zeekadetkorps Nederland aangesloten Zeekadetkorpsen bewezen.

De onderscheiding bestaat uit een zilveren draagspeld, voorstellende een jakobsstaf, een instrument dat op koggeschepen werd gebruikt om met behulp van de hemellichamen de plaats te bepalen. Bij de speld hoort een oorkonde. Op de uniform mag een uit negen verticale banen bestaande, rood/wit/blauw gestreepte baton worden gedragen.

Naar het batonsoverzicht

Arie van der Veer-speld

Arie van der Veer was vijfentwintig jaar commandant bij het korps en 15 jaar secretaris. Daarnaast had hij een uitgebreid visserijarchief wat na zijn dood aan het Zee en Havenmuseum is geschonken.

In 2002 werd er door het Hoofdbestuur van het Zeekadetkorps een draagspeld ingesteld om uit te reiken bij een bijzondere gelegenheid, prestatie of gebeurtenis. Deze speld heeft vanwege de grote verdiensten van Arie van der Veer zijn naam gekregen.

De speld is ontworpen door Ron Borreman. Het is een combinatie van het logo van het Zeekadetkorps en een silhouet van een stoomlogger.
Hij is gemaakt van goud en symboliseerd de verbondenheid die Arie van der Veer had met de visserij en het Zeekadetkorps.

Baton voor langdurig aaneengesloten lidmaatschap

Deze baton wordt uitgereikt bij respectievelijk 5, 10, 15, 20 en 25 jaar aaneengesloten lidmaatschap van het Zeekadetkorps Nederland. De baton is Nassausch blauw met in het midden een smalle oranjegele baan. Oorspronkelijk werd de baton bij vijf jaar uitgereikt met een bronzen achtpuntige ster. Ergens begin jaren 2000 werd dit veranderd en werd de bronzen ster pas na 10 jaar toegevoegd. Op dit moment wordt het volgende aangehouden:

Naar het batonsoverzicht    5 jaar
Naar het batonsoverzicht    10 jaar, één bronzen ster
Naar het batonsoverzicht    15 jaar, twee bronzen sterren
Naar het batonsoverzicht    20 jaar, één zilveren ster
Naar het batonsoverzicht    25 jaar, twee zilveren sterren

Baton voor deelname aan een Nationaal Zomerkamp

Na deelname aan een Nationaal Zomerkamp ontvangt de deelnemer een beige baton met in het midden de nationale kleuren rood, wit en blauw. Meerdere deelnames geeft recht tot het dragen van een van onderstaande toevoegingen:

Naar het batonsoverzicht    Één deelname, "kale" baton
Naar het batonsoverzicht    Vijf deelnames, één bronzen ster
Naar het batonsoverzicht    Tien deelnames, twee bronzen sterren
Naar het batonsoverzicht    Vijftien deelnames, één zilveren ster
Naar het batonsoverzicht    Twintig deelnames, twee zilveren sterren
Naar het batonsoverzicht    Vijfentwintig deelnames, één gouden palmtak

Baton voor deelname aan een Nationale Dodenherdenking

Elk jaar op 4 mei staat het Zeekadetkorps Nederland opgesteld in de Ere-afzetting bij het Monument op de Dam te Amsterdam. Na afloop ontvangt de aanwezige zeekadet een paarskleurige baton. In 2019 is door het bestuur besloten dat de kadetten en kaderleden die ondersteuning bieden aan de Indië herdenking op 15 augustus in Den Haag ook in aanmerking komen voor deze baton.
Meerdere deelnames geeft recht tot het dragen van een van onderstaande toevoegingen:

Naar het batonsoverzicht    Één deelname, "kale" baton
Naar het batonsoverzicht    Vijf deelnames, één bronzen ster
Naar het batonsoverzicht    Tien deelnames, twee bronzen sterren
Naar het batonsoverzicht    Vijftien deelnames, één zilveren ster
Naar het batonsoverzicht    Twintig deelnames, twee zilveren sterren
Naar het batonsoverzicht    Vijfentwintig deelnames, één gouden palmtak

Onderscheidingensteken voor deelname aan het uitwisselingsprogramma naar Canada

Dit is de enige onderscheiding van het Zeekadetkorps Nederland die geen uitvoering in batonvorm heeft. Het onderscheidingsteken wordt uitgereikt aan hen, die hebben deelgenomen aan het uitwisselingsprogramma naar Canada en is in de vorm van een ronde witte patch. Op deze patch is in blauw borduursel het koggeschip afgebeeld met links de Nederlandse en rechts de Canadese vlag. Onder het koggeschip in blauw garen het woord "CANADA". Langs de blauwe rand de woorden "ZEEKADETKORPS" (boven) en "NEDERLAND" (onder).

Onderscheidingensteken voor deelname aan het uitwisselingsprogramma naar Canada

Baton voor het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Nederland

Bij het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Nederland in 1980 werd aan alle leden van het Zeekadetkorps een baton ter herinnering aangeboden. Dit was een lichtblauwe baton een smalle witte baan op ongeveer een derde van de linker- en een smalle witte baan op ongeveer een derde van de rechterzijde.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 40-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Maassluis

Bij het 40-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Maassluis in 1989 werd, ter herinnering, aan alle tot dat korps behorende leden een baton in de kleuren blauw, wit en blauw uitgereikt. De Zeekadetkorpsen Maassluis en Gouda werden beiden in 1949 opgericht. Het zou nog tot 1955 duren voor dat er een 'landelijke gedachte' kwam en het Zeekadetkorps Nederland, als overkoepelend orgaan van de Zeekadetkorpsen in Nederland, werd opgericht.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Rotterdam

Bij het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Rotterdam in 1984 werd, ter herinnering, aan alle tot dat korps behorende leden een baton in de kleuren groen, wit en groen uitgereikt.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Vlaardingen

Bij het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Vlaardingen in 2001 werd, ter herinnering, aan alle tot dat korps behorende leden een baton in de kleuren geel, rood en blauw uitgereikt.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 50-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Den Haag

Bij het 50-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Den Haag in mei 2003 wordt, ter herinnering, aan alle tot dat korps behorende leden een baton in de kleuren geel en groen uitgereikt. Op deze baton wordt een bronzen achtpuntige ster gedragen.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Hellevoetsluis

Bij het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Hellevoetsluis in 2004 wordt, ter herinnering, aan alle tot dat korps behorende leden een baton in de kleuren donkerblauw, rood en groen uitgereikt.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Heerhugowaard

Bij het 25-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Heerhugowaard in 2004 wordt, ter herinnering, aan alle tot dat korps behorende leden een baton in de kleuren oranje, wit en blauw uitgereikt.

Naar het batonsoverzicht

Baton voor het 50-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Nederland

Bij het 50-jarig bestaan van het Zeekadetkorps Nederland in 2005 werd aan alle leden van het Zeekadetkorps een baton ter herinnering aangeboden. Dit was een lichtblauwe baton een smalle witte baan op ongeveer een derde van de linker- en een smalle witte baan op ongeveer een derde van de rechterzijde. Op deze baton wordt een bronzen achtpuntige ster gedragen.

Naar het batonsoverzicht

Draagspeld Wageningen 5 mei 2005

Deze speld is eenmalig door het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1945 uitgereikt aan alle leden van het Zeekadetkorps Nederland die vrijwillig hebben deelgenomen aan de ondersteuning van het laatste bevrijdingsdefilé te Wageningen op 5 mei 2005.

De speld bestaat uit een blauwe cirkel met door het midden een rechtopstaand zwaard. Op het midden van de speld is een zij-aanzicht van de U.S.S. Missouri geplaatst. Daar boven in rode Arabische cijfers het jaartal "1945". Boven aan de cirkel staat het in rood en goud uitgevoerde wapen van Wageningen. In de blauwe cirkel staat de tekst: “VICTORIA PAX ET LIBERTAS”.

Draagspeld Wageningen 5 mei 2005


Literatuur

Website van het Zeekadetkorps Nederland
Met dank aan E.A. Aaldijk (webmaster ZKKNL), F. Perreau (ZKK Lemmer) en P. Zandhuis (ZKK Harlingen)