Home -> Medailles -> Onderscheidingen voor wetenschap -> Buijs Ballot-medaille

Buijs Ballot-medaille

Op 10 maart 1888 stelde het Koninklijk Nederlandsch Meteorologisch Instituut een fonds in, dat als doel had elke 10 jaar een gouden medaille toe te kennen aan die geleerde, die het meest tot de ontwikkeling der meteorologie heeft bijgedragen.

De medaille is rond van vorm en heeft een middellijn van 66 millimeter. De voorzijde vertoont het naar rechts gewende portret van prof.dr. C.H.D. Buijs Ballot. Binnen een parelrand valt het omschrift te lezen: "CHRISTOPH. HENR. DID. BUIJS BALLOT". Aan de onderzijde van het portret staat in kleine kapitalen links de naam "L.JÜNGER.D." en rechts "J.P.M.MENGER.F.".
De keerzijde vertoont, binnen een parelrand, een lauwerkrans, samengestrikt met een palmtak, in de bovenste helft van het veld. Daaronder is ruimte voor een inscriptie. Onderaan staat in kleine letters de afkorting "W.S.", wat staat voor W. Schammer.

Christophorus Henricus Didericus Buijs Ballot (* Kloetinge, 1817 + Utrecht, 1890) promoveerde in 1844 aan de filosofische faculteit van de Universiteit Utrecht. In 1857 werd hij hoogleraar. Hij was tevens een van de oprichters van het Koninklijk Nederlandsch Meteorologisch Instituut.


Literatuur

"Geschiedenis van de Utrechtse Universiteit in penningen", door mr. N.F. Hofstee, 1986