Home -> Medailles -> Weerbaarheidsverenigingen -> Medaille voor bijzondere toewijding van de NBVB

Medaille voor bijzondere toewijding van de Nederlandse Bond van Vrijwillige Burgerwachten

Ingesteld in 1924 als beloning voor verdienstelijke daden, verricht door of bewezen aan de Burgerwachten in Nederland.

Medaille voor bijzondere toewijdingHet is een ronde bronzen medaille met een middellijn van 41 millimeter. De voorzijde vertoont een rond schild met daarop een klimmende leeuw met zwaard en pijlenbundel. Rond dit schild zijn de wapenschilden van de (toen elf) Nederlandse provincies geplaatst: (van midden boven met de klok mee) Noord-Brabant, Groningen, Overijssel, Gelderland, Friesland, Limburg, Drenthe, Noord-Holland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.
De keerzijde toont een krans van oranjeloof waarbinnen, langs de binnenrand van de krans, de tekst "NEDERL:BOND VAN VRIJWILLIGE BURGERWACHTEN" te lezen is. Horizontaal in het midden geplaatst is de tekst "AAN      VOOR BIJZONDERE TOEWIJDING" te lezen. Op de lege plaats kon de naam van de begiftigde gegraveerd worden.

Naar het batonsoverzicht

Het lint, 37 millimeter in breedte, was wit met op 3 millimeter van de boorden een donkeroranje streep van 7 millimeter breed.


Literatuur

Bax, dr. W.F. (1951). De Nederlandse ridderorden en onderscheidingen. Rotterdam/ís-Gravenhage: Nijgh & Van Ditmar N.V., p. 45.
Meijer, H.G., C.P. Mulder & B.W. Wagenaar (1984). Orders and Decorations of the Netherlands. Venray: eigen uitgave, p. 87.

Met dank aan de heer Y. Malachi voor de afbeelding