Home -> Medailles -> Weerbaarheidsverenigingen -> Broederschapsorde der Vrijwillige Burgerwachten

Broederschapsorde der Vrijwillige Burgerwachten

Toen de Vrijwillige Burgerwacht Amsterdam zich in 1930 afscheidde van de Nederlandsche Bond van Vrijwillige Burgerwachten ontstond er een gat in de erkenningen voor het burgerwacht-personeel. Tot dan toe werden verdienstelijke burgerwachters beloond met het Kruis van Verdienste of de Medaille voor bijzondere toewijding van deze bond. Om dit gat te vullen besloot het Hoofdbestuur van de Vrijwillige Burgerwacht te Amsterdam tot de oprichting van de Broederschapsorde. Om de orde enige vorm van autonomie te geven werd zij ondergebracht in een Stichting.

Om in de Broederschapsorde benoemd te worden moet een voordracht worden gedaan bij het Kapittel van de Orde. Als deze de voordracht overnamen, dan werd de betreffende persoon benoemd tot Broeder Expectant der 3e klasse. Om hoger in de Orde te komen moesten wederom voordrachten gedaan worden. De Orde kende de volgende graden en standen:

Broeder Expectant der 3e klasse
Deze droegen een bronzen medaille van 33 millimeter in diameter. De voorzijde vertoonde de voorzijde van het versiersel van de Orde zonder keizerskroon (het versiersel was een vierarmig gepareld kruis met wit geëmailleerde armen. Tussen deze armen zaten vijf stralen met in het midden een vierpuntige ster. In het midden der armen is een zwart geëmailleerd medaillon geplaatst. Op de voorzijde vertoonde dat de voetboog dat als wapen van de Vrijwillige Burgerwacht Amsterdam werd gebruikt. De keerzijde vertoonde de tekst "DIENEN / IS / RIDDERPLICHT"). De keerzijde vertoonde de keerzijde van het versiersel van de Orde. Wederom zonder keizerskroon.

Broeder Expectant der 2e klasse
Deze droegen een zilveren medaille van 33 millimeter in diameter. De voorzijde vertoonde de voorzijde van het versiersel van de Orde zonder keizerskroon. De keerzijde vertoonde de keerzijde van het versiersel van de Orde. Wederom zonder keizerskroon.

Broeder Expectant der 1e klasse
Deze droegen een verguld zilveren medaille van 33 millimeter in diameter. De voorzijde vertoonde de voorzijde van het versiersel van de Orde zonder keizerskroon. De keerzijde vertoonde de keerzijde van het versiersel van de Orde. Wederom zonder keizerskroon.

Van de medailles voor Broeders Expectant zijn miniaturen bekend met een middellijn van 21,4 millimeter.

Broeder der 4e klasse
Deze droegen het versiersel van de Orde in zilver met keizerskroon. De afmetingen van dit versiersel (met kroon en ring) bedroegen 58 bij 34 millimeter. Daarnaast droegen de Broeders der 4e klasse de verguld zilveren medaille voor Broeders Expectant der 1e klasse.

Broeder der 3e klasse
Deze droegen het versiersel van de Orde in verguld zilver met keizerskroon. Daarnaast droegen zij de verguld zilveren medaille voor Broeders Expectant der 1e klasse.

Broeder der 2e klasse
Deze droegen het versiersel van de Orde in goud met keizerskroon. Daarnaast droegen zij de verguld zilveren medaille voor Broeders Expectant der 1e klasse.

Broeder der 1e klasse
Deze droegen op de linkerborst een geborduurde ster en het versiersel van de Orde in goud met keizerskroon. Daarnaast droegen zij de verguld zilveren medaille voor Broeders Expectant der 1e klasse.

Naar het batonsoverzicht

Het lint is rood met aan weerszijden een smalle witte en een smalle zwarte streep. De Broeders Expectanten en de Broeders der 4e klasse dragen hun versiersel hangend aan dit lint op de linkerborst. De Broeder der 3e klasse dragen op het lint een roset. De Broeders der 2e klasse dragen het versiersel aan een lint om de nek en de Broeders der 1e klasse dragen het versiersel aan een sjerp in de kleuren van het lint.

De Orde hield op te bestaan door de opheffing van de Vrijwillige Burgerwachten op 1 september 1940.


Literatuur

"Vrijwillige Burgerwacht 1918-1940 - Metalen Herinneringstekens", door B.W. Wagenaar, 2003
Statuten en Huishoudelijk Reglement van de Broederschapsorde van de Vrijwillige Burgerwacht Amsterdam