Home -> Medailles -> Vaardigheidsonderscheidingen -> Elfstedenkruis

Elfstedenkruis

De Vereniging "De Friesche Elfsteden" is opgericht op 15 januari 1909 en organiseert, indien mogelijk, een elfstedentocht op de schaats. Deze tocht gaat over een traject van ruim 200 kilometer van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum en eindigt weer in Leeuwarden.

Elke deelnemer, die binnen de gestelde tijd de wedstrijd of tocht voltooit en alle stempels heeft verzameld, ontvangt het Elfstedenkruisje.

ElfstedenkruisHet kruisje is ontworpen in 1909. Het bestaat uit een medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm. Deze cirkel bevat een in emaille uitgevoerd wapen van Friesland. In het opschrift staat "DE FRIESCHE ELF STEDEN'.

In december 2012 kreeg het kruis erkenning als officiŽle Nederlandse onderscheiding, met als bepaling dat het direct achter het Vierdaagsekruis gedragen dient te worden.

Naar het batonsoverzicht

Het in 2013 ingevoerde lint is wit met aan weerszijden van het midden twee brede middenblauwe banen. De eerste linten werden op 23 april 2013 geleverd.

Koning Willem-Alexander droeg het Elfstedenkruis aan het nieuwe lint bij zijn inhuldiging op 30 april 2013.


Literatuur

www.elfstedentocht.nl
Onbekend (2013, 30 april). Koning draagt Elfstedenkruis. www.nos.nl.

Met dank aan Joris Hellevoort voor de afbeelding.