Home -> Medailles -> Militaire herinneringsmedailles -> Draagpenning van de Rijkscommissie voor Graadmeting, 1926

Draagpenning van de Rijkscommissie voor Graadmeting, 1926

Ook wel bekend als de Medaille ter herinnering aan de tocht van de K.XIII in 1926 of de K.XIII-medaille. Ingesteld in 1927 door de Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing ter herinnering aan de tocht van Hr.Ms. Onderzeeboot 'K.XIII'. Deze tocht werd gemaakt vanwege een wetenschappelijk onderzoek naar de zwaartekracht op zee.

Het is een ronde medaille met een middellijn van 26 millimeter. De voorzijde vertoont de commandotoren met persicoop van Hr.Ms. Onderzeeboot "K.XIII" opkomend uit de golven en omgeven door het omschtrift: "HELDER. PANAMA. SOERABAJA.". In de afsnede de naam van de onderzeeboot ("K XIII") tussen het jaartal "19 / 26".
Op de keerzijde is het tijdens de tocht gebruikte slingertoestel te zien, welke is omgeven door laurierbladeren. Het geheel gevat binnen het omschrift "RIJKSCOMM: V. GRAADM: / SLINGERWAARN:".

Naar het batonsoverzicht

De medaille hangt van een Nassausch blauw lint met een breedte van 27 millimeter. Wordt alleen de baton gedragen, dan wordt hierop een zilveren gesp geplaatst met het opschrift "K.XIII".

Decorandi

Volgens Meijer, Mulder en Wagenaar zouden er in totaal 37 zilveren medailles en één bronzen medaille zijn uitgereikt. De equipage van Hr.Ms. K XIII bestond echter uit 32 personen.


Bronnen

Bax, dr. W.F. (1951). De Nederlandse ridderorden en onderscheidingen. Rotterdam/ís-Gravenhage: Nijgh & Van Ditmar N.V., p. 46.
Meijer, H.G., C.P. Mulder & B.W. Wagenaar (1984). Orders and Decorations of the Netherlands. Venray: eigen uitgave, p. 150.
Linden, C. van der & M.S. Wytema (z.d.). Met Hr.Ms. K XIII naar Nederlandsch-IndiŽ. Een onderzeeboottocht van meer dan 20.000 zeemijlen. Amsterdam: Scheltens & Giltay.
Snel, F. (2015, juni). De medailles en legpenning van de Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing. In: Decorare, 33, p. 13-19.