Home -> Medailles -> Gemeente -> Onderscheidingen van de Gemeente Zierikzee

Gemeente Zierikzee

De gemeente Zierikzee heeft tot 1997 bestaan, waarna zij is opgegaan in de gemeente Schouwen-Duivenland. Het gemeentewapen van Zierikzee werd bij Koninklijk Besluit van 31 juli 1817 als volgt vastgesteld: "Van keel beladen met een klimmende leeuw van sabel. Het schild gedekt met een kruis en verzeld ter wederzijde van een Z, alles van goud."

Erepenning der Stad Zierikzee

Ingesteld in 1948.

Erepenning der Stad ZierikzeeHet is een ronde penning met een middellijn van 40 millimeter. De voorzijde vertoont het gemeentewapen van Zierikzee (Een schild, beladen met een klimmende leeuw. Het schild is gedekt met een kruis in een geknoopte malie en vergezeld ter weerszijde van een gestylleerde 'Z') binnen het randschrift "EREPENNING DER STAD ZIERIKZEE". De keerzijde is glad.

In 1961 werd aan de legpenning een draagpenning toegevoegd met een middellijn van 15 millimeter. Deze was qua uitvoering gelijk aan de legpenning.

Naar het batonsoverzicht

De draagpenning hangt aan een rood-zwart lint.

Zowel de leg- als de draagpenning zijn geslagen bij Koninklijke Begeer. Het modellé van de legpenning is van J.J. van Goor.


Literatuur

Weiler, Jhr.ir. A.C. von (1960). Naamloze Venootschap Koninklijke Begeer Ateliers voor Edelsmeed- en Penningkunst Voorschoten. Penningen geslagen of gegoten in de jaren 1935-1960. Deel V. Leiden: A.W. Sijthoff's Uitgeversmaatschappij N.V., p. 81 [1775].
Weiler, Jhr.ir. A.C. von (1976). Koninklijke Begeer B.V. Ateliers voor Edelsmeed- en Penningkunst Voorschoten. Deel VI. Penningen geslagen of gegoten in de jaren 1960-1975. Voorschoten: Koninklijke Begeer B.V., [2669].