Home -> Medailles -> Gemeente -> Onderscheidingen van de Gemeente Huizen

Gemeente Huizen

Huizer insigne

Het Huizer insigne werd in 2008 ingesteld en kan worden toegekend aan personen of organisaties die een belangrijke of bijzondere verdienste of prestatie voor de gemeente hebben geleverd.
Hierbij kan gedacht worden aan een opmerkelijke inzet waarbij met vastberadenheid aansprekende resultaten zijn geboekt. De intensieve en langdurige inzet als vrijwilliger voor een lokale organisatie, waarvoor grote gemeentelijke waardering is, kan ook aanleiding zijn een insigne toe te kennen.
Ook belangrijke, uitzonderlijke prestaties op bijvoorbeeld cultureel, economisch, sociaal of sportief gebied kunnen aanleiding zijn voor een nominatie. Bijvoorbeeld een aansprekende sportprestatie, zoals een kampioenschap of hoge klassering op basis van een officiŽle (inter)nationale competitie of toernooi.

Het insigne is ontworpen door Natalie Hoogeveen uit Huizen. Het stelt drie gestileerde (botter)zeilen voor, die voor de saamhorigheid van de bevolking staan. Het golvenreliŽf op het achterste zeil illustreert de historische relatie van Huizen met het water.
Het dwarse zeil geeft een gestileerde weergave van het Huizer Melkmeisje weer.

Erepenning der Gemeente Huizen

Dit is een ronde penning met een middellijn van 50 millimeter. De voorzijde vertoont het gemeentewapen van Huizen (Een schild waarop een melkvrouw staat afgbeeld) binnen het randschrift "EREPENNING DER GEMEENTE HUIZEN". De keerzijde is glad en biedt plaats voor een inscriptie.

De penning kon worden toegekend in goud, zilver of brons. Zij is in 1973 afgeschaft.

De penning is in 1960 geslagen bij Koninklijke Begeer. Modelleur is H. Wetselaar.


Literatuur

"Koninklijke Begeer, ateliers voor edelsmeed- en penningkunst - Deel VI: Penningen geslagen of gegoten in de jaren 1960-1975", 2594
Website gemeente Huizen