Home -> Medailles -> Gemeente -> Onderscheidingen van de Gemeente Dongen

Gemeente Dongen

Ereburger

Dit is een ronde penning met een middellijn van 40 millimeter. De voorzijde vertoont het gemeentewapen van Dongen (Een schild, beladen met twee gebretesseerde en contragebretesseerde fascen.) gedekt door een waakzame haan. Deze haan houdt in zijn snavel een lint met het opschrift "GEMEENTE". Onder het schild staat in reliëf het opschrift "DONGEN". Het schild wordt geflankeerd door twee Romeinse standaarden. Op de linker standaard staat te lezen: "VOLKSGEZONDHEID" en "LEDER" en op de rechter "SCHOLENGEMEENSCHAP" en "INDUSTRIE".
De keerzijde vertoont langs de bovenrand het opschrift "EREBURGER VAN DONGEN". Langs de onderrand zijn verschillende gemeentelijke diensten stylistisch afgebeeld.

Van de penning is ook een verkleinde uitvoering bekend met een middellijn van 21 millimeter.

De penning is in 1976 geslagen bij Koninklijke Begeer. Modelleur is N. Steenbergen.

Erepenning

Dit is een ronde penning met een middellijn van 40 millimeter. De voorzijde vertoont het gemeentewapen van Dongen gedekt door een waakzame haan. Deze haan houdt in zijn snavel een lint met het opschrift "GEMEENTE". Onder het schild staat in reliëf het opschrift "DONGEN". Het schild wordt geflankeerd door twee Romeinse standaarden. Op de linker standaard staat te lezen: "VOLKSGEZONDHEID" en "LEDER" en op de rechter "SCHOLENGEMEENSCHAP" en "INDUSTRIE".
De keerzijde vertoont langs de bovenrand het opschrift "EREPENNING VAN DONGEN". Langs de onderrand zijn verschillende gemeentelijke diensten stylistisch afgebeeld.

Van de penning is ook een verkleinde uitvoering bekend met een middellijn van 21 millimeter.

De penning is in 1976 geslagen bij Koninklijke Begeer. Modelleur is N. Steenbergen.


Literatuur

Verordening betreffende het instelling en verlenen van onderscheidingen van de gemeente Dongen
"Koninklijke Begeer, ateliers voor edelsmeed- en penningkunst - Deel VII: Penningen geslagen of gegoten in de jaren 1976-1979", 4053-4056