Home -> Medailles -> Gemeente -> Onderscheidingen van de Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Stadspenning

De Stadspenning werd ingesteld in 1977. De penning is bedoeld voor vrijwilligers die 25 jaar of langer bestuurlijk actief zijn en voor vrijwilligers die na twintig jaar of meer hun bestuursfunctie neerleggen. Ook vrijwilligersorganisaties die vijftig jaar of langer bestaan kunnen in aanmerking komen voor de stadspenning.

Het is een bronzen legpenning met aan de voorzijde een gestyleerde ooievaar met de tekst "DE GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE BETUIGT HAAR GROTE ERKENTELIJKHEID".


Stadsspeld

De Stadsspeld werd ingesteld in 1994 en is bedoeld voor vrijwilligers die zich gedurende ten minste tien jaar bijzonder hebben ingezet voor de Haagse gemeenschap in wijken of buurten.


Penning voor verdiensten wegens de kunstverzameling der gemeente 's-Gravenhage

Dit is een ronde penning met een middellijn van 90 millimeter. De voorzijde vertoont zes gestyleerde figuren, welken symbool staan voor museumbezoekers. De keerzijde vertoont, tussen diverse museumstukken door, het opschrift "HET GEMEENTE BESTUUR VAN 'S-GRAVENHAGE. VOOR VERDIENSTEN WEGENS DE KUNSTVERZAMELING DER GEMEENTE". Links onder in het veld is ruimte voor een inscriptie.

De penning is in 1962 geslagen bij Koninklijke Begeer. Modelleur is A.C. Roth.


Gemeentelijke beloningspenning voor ambtenaren met een 25-jarig dienstverband

Gemeentelijke beloningspenning voor ambtenaren met een 25-jarig dienstverbandHet is een ronde bronzen penning met een middellijn van 80 millimeter. Op de voorzijde staat, binnen een omheining, een vrouw met het stadswapenschild; zij staat in de voorgrond van een geknotte boom met twee takken. Binnen de omheining zijn de Ridderzaal en St.Jacobskerk herkenbaar. Het geheel staat binnen een randschrift: "UW ARBEID SCHONK GY 'S-GRAVENHAGE". Op de keerzijde is binnen een ruitvormige ruimte plaats voor een inscriptie. Deze ruimte ligt op twee bladertakken. Langs de rand het omschrift: "HET GEMEENTEBESTUUR VAN 'S-GRAVENHAGE AAN".

Het modellé is van Dirk Bus. De penning is in 1939 geslagen bij 's Rijks Munt.


Literatuur

"Koninklijke Begeer, ateliers voor edelsmeed- en penningkunst - Deel VI: Penningen geslagen of gegoten in de jaren 1960-1975", 2762
www.denhaag.nl